dilluns, 14 de febrer del 2011

EL CONGRÉS INTERNACIONAL PERE ANGUERA ULTIMA ELS DARRERS DETALLS

Programa del Congrés

Dimecres, 13 d’abril a les 20.00h a la Sala d’Actes del Centre de Lectura de Reus, inauguració del Congrés Internacional Pere Anguera. Sessió inaugural amb la conferència “Els treballs i els dies de Pere Anguera” a càrrec de Magí Sunyer (Universitat Rovira i Virgili).

Dijous, 14 d’abril: Matí i tarda sessions del congrés a la Sala d’Actes del Centre de Lectura.

A partir de les 9.00h: Recollida d’acreditacions

A les 10.00h: “Història local: cultura, política i identitat”. Presideix la sessió: Joseba Agirreazkuneaga (Universidad del País Vasco). Ponent: Conxita Mir (Universitat de Lleida).

A les 11.00h: pausa-cafè

A les 11.30h: Relació de les comunicacions d’“Història local: cultura, política i identitat”. Relator: Josep Fontana (Universitat Pompeu Fabra).

A les 16.00h: “La simbolització des d'una perspectiva històrica: noves propostes" a càrrec de Stéphane Michonneau (École d’Hautes Études Hispaniques et Ibériques, França).

A les 17.00h: “Construcció d’identitats nacionals i mites, símbols i representació”. President de la sessió: Maurizio Ridolfi (Universitat de Tuscia, Itàlia). Ponent: José Álvarez Junco (Universidad Compluense de Madrid). Relator: Pere Gabriel (Universitat Autònoma de Barcelona).
Divendres 15 d’abril: Sessions, matí i tarda, al Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili, a Tarragona.

A partir de les 9.30h: “Liberalisme i antiliberalisme. El carlisme”. Presidenta de la sessió: Eva Serra (Universitat de Barcelona). Ponent: Pedro Rújula (Universitat de Saragossa). Relator: Ramon Arnabat (Universitat Rovira i Virgili).

A les 11.30h:pausa-cafè.

A les 12.00h: Conferència d’Anna Maria García Rovira (Universitat de Girona).

A les 16.30h: “El catalanisme i les relacions Catalunya-Espanya”. President de la sessió: Juan Sisinio Pérez Garzón (Universitat de Castilla La Mancha). Ponent: Borja de Riquer (Universitat Autònoma de Barcelona). Relatora: Montserrat Duch (Universitat Rovira i Virgili).

A les 19.00h: Sessió de cloenda amb la conferència “Marxismo y  nacionalismo: una relación difícil” a càrrec de Xusto Beramendi (Universitat de Santiago de Compostel·la).


Programa de les activitats complementàries


Al Centre de Lectura de Reus, carrer Major 15, 43201 Reus.

Divendres, 8 d’abril a les 20.00h del vespre, a la Sala Fortuny del Centre de Lectura, inauguració de l’exposició “Pensión Bahia”, un recull dels dibuixos i peces artístiques que Salvador Juanpere va realitzar per Pere Anguera.

Aquesta exposició vol ser un fràgil mosaic d’obres instal·lades a la Sala Fortuny del Centre de Lectura en enyorança i tribut al Pere Anguera. No és una exposició d’autor, és una selecció heterogènia de dibuixos, escultures i objectes de temps i motius diversos que el devenir dels anys van anar situant a les parets de casa seva i damunt dels seus mobles.
Pensión Bahia és el títol que fa memòria de la lúgubre pensió de la Rambla barcelonina on, d’estudiants, vam conviure en un període tendrament feliç.

Salvador Juanpere

Dilluns, 11 d’abril a les 20.00h del vespre, a la Sala Hortensi Güell del Centre de Lectura, representació de l’obra de teatre de Pere Anguera Pluja de clemàstecs, una producció de la Biblioteca Central Xavier Amorós.
Repartiment: Brunot, Pau Gavaldà; Ànscar, Ramon Llop; Ròsmia, Núria Gondolbeu; Sorbe, Dolors Quintana. Efectes sonors: Pau Gavaldà; So: Pere Líndez; Vídeo: Salvador Juanpere. Direcció: Ramon Llop.

Aquesta peça teatral fou concebuda com la primera part d’una trilogia, que havia de narrar, de forma patètica, la desolació política del moment (1972). Descriu, o si més no ho pretén, com deia el lema amb què fou presentada al XVIIè premi Joan Santamaria, “un estat d’opressió”.

L’obra aleshores es titulava “Amb el pas de la basarda”. Per motius polítics el premi es va declarar desert.

Recuperats els exemplars tramesos al premi, vaig aprofitar els lleures estiuencs per podar-ne alguns excessos lírics i condensar-ne els diàlegs. L’obra, amb tot, transparenta encara un pòsit ingenu i adolescent: són les marques que hi va imposar la redacció apassionada i que aquí respecto. Evidentment que ara no l’escriuria igual, ni de cap altra forma, jubilat ja del tot l’escriptor que vaig somiar ser...

Pere Anguera

Dimarts, 12 d’abril a les 20.00h del vespre, a la Sala d’Actes del Centre de Lectura, Cicle En Veu Alta 2010-2011.

Natàlia Borbonès presenta els articles d’opinió de Pere Anguera: “Presència periodística de Pere Anguera”. Amb la lectura d’una selecció d’articles recollits en els llibres Escrits d’urgència (1991), Retalls de diari (1995), Carnet escèptic (2003), Històries de Reus (2004), Exercicis literaris (2004), Cròniques de corresponsal (2005), Agenda pública (2006), Complements circumstancials (2009).   

Amb les veus de Dolors Esquerda, Montserrat Auqué i Dolors Juanpere.

Natàlia Borbonès, és periodista, llicenciada en Ciències de la Comunicació.

Organitza: Biblioteca del Centre de Lectura.


Al llarg dels anys, els responsables de diversos diaris i revistes m’han demanat d’escriure-hi amb una certa regularitat, cada setmana, cada quinze dies, un breu comentari més o menys arrapat a l’actualitat, més o menys càustic, sobre temes de més o menys interès. La confiança m’ha afalagat sempre des del primer suggeriment a comprometre’m a la col·laboració sistemàtica, sobretot m’ha afalagat que en moments de vacil·lació insistissin perquè mantingués viu el compromís inicial.

Pere Anguera, 2006.

Dijous 14 d’abril a les 20.00h del vespre, a la Sala d’Actes del Centre de Lectura, presentació del documental sobre Pere Anguera produït per Acid Factory amb la participació de Canal Reus TV, Reus Digital i la col·laboració d’El Punt. Un document elaborat amb la participació de més de trenta estudiosos i persones properes a Pere Anguera Nolla.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada