dijous, 27 de gener del 2011

ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES AL CONGRÉS INTERNACIONAL PERE ANGUERA


Al Centre de Lectura de Reus, carrer Major 15, 43201 Reus.

Divendres, 8 d’abril a les 8 del vespre, a la Sala Fortuny del Centre de Lectura, inauguració de l’exposició “Pensión Bahia”, un recull dels dibuixos i peces artístiques que Salvador Juanpere va realitzar per Pere Anguera.

Aquesta exposició vol ser un fràgil mosaic d’obres instal•lades a la Sala Fortuny del Centre de Lectura en enyorança i tribut al Pere Anguera. No és una exposició d’autor, és una selecció heterogènia de dibuixos, escultures i objectes de temps i motius diversos que el devenir dels anys van anar situant a les parets de casa seva i damunt dels seus mobles.


Dilluns, 11 d’abril, 8 vespre, a la Sala Hortensi Güell del Centre de Lectura, representació de l’obra de teatre de Pere Anguera Pluja de clemàstecs, una producció de la Biblioteca Central Xavier Amorós.

Repartiment: Brunot, Pau Gavaldà; Ànscar, Ramon Llop; Ròsmia, Núria Gondolbeu; Sorbe, Dolors Quintana. Efectes sonors: Pau Gavaldà; So: Pere Líndez; Vídeo: Salvador Juanpere. Direcció: Ramon Llop.

Aquesta peça teatral fou concebuda com la primera part d’una trilogia, que havia de narrar, de forma patètica, la desolació política del moment (1972). Descriu, o si més no ho pretén, com deia el lema amb què fou presentada al XVIIè premi Joan Santamaria, “un estat d’opressió”.

L’obra a les hores es titulava “Amb el pas de la basarda”. Per motius polítics el premi es va declarar desert.

Recuperats els exemplars tramesos al premi, vaig aprofitar els lleures estiuencs per podar-ne alguns excessos lírics i condensar-ne els diàlegs. L’obra, amb tot, transparenta encara un pòsit ingenu i adolescent: són les marques que hi va imposar la redacció apassionada i que aquí respecto. Evidentment que ara no l’escriuria igual, ni de cap altra forma, jubilat ja del tot l’escriptor que vaig somiar ser...

Pere Anguera


Dimarts, 12 d’abril, 8 vespre, a la Sala d’Actes del Centre. Cicle En Veu Alta 2010-2011.

Natàlia Borbonès presenta els articles d’opinió de Pere Anguera: “Presència periodística de Pere Anguera”. Amb la lectura d’una selecció d’articles recollits en els llibres Escrits d’urgència (1991), Retalls de diari (1995), Carnet escèptic (2003), Històries de Reus (2004), Exercicis literaris (2004), Cròniques de corresponsal (2005), Agenda pública (2006), Complements circumstancials (2009).

Amb les veus de Dolors Esquerda, Montserrat Auqué i Dolors Juanpere.

Natàlia Borbonès, és periodista, llicenciada en Ciències de la Comunicació.
Organitza: Biblioteca del Centre de Lectura.

Al llarg dels anys, els responsables de diversos diaris i revistes m’han demanat d’escriure-hi amb una certa regularitat, cada setmana, cada quinze dies, un breu comentari més o menys arrapat a l’actualitat, més o menys càustic, sobre temes de més o menys interès. La confiança m’ha afalagat sempre des del primer suggeriment a comprometre’m a la col•laboració sistemàtica, sobretot m’ha afalagat que en moments de vacil•lació insistissin perquè mantingués viu el compromís inicial.

Pere Anguera, 2006.


Dijous 14 d’abril a les 8 del vespre, a la Sala d’Actes, presentació del documental sobre Pere Anguera produït per Acid Factory amb la participació de Canal Reus TV, Reus Digital i la col·laboració d'El Punt. Un document elaborat amb la participació de més de trenta estudiosos i persones properes a Pere Anguera Nolla.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada